Високопоставени служители от администрацията на Байдън пристигнат в Армения в понеделник,

...
Високопоставени служители от администрацията на Байдън пристигнат в Армения в понеделник,
Коментари Харесай

Висши американски служители посещават Армения

Високопоставени чиновници от администрацията на Байдън  пристигнат в Армения в понеделник, сподели американски чиновник пред Ройтерс, откакто етническите арменци в Нагорни Карабах започнаха всеобщо изселване в неделя.

Посещението на ръководителя на Американската организация за интернационално развиване Саманта Пауър и изпълняващия длъжността помощник-секретар по въпросите на Европа и Евразия в Държавния департамент на Съединени американски щати Юрий Ким ще бъде първото на висши американски чиновници в Армения след примирието предходната седмица.

Пауър ще се срещне с високопоставени държавни чиновници и ще " удостовери поддръжката на Съединени американски щати за демокрацията, суверенитета, независимостта и териториалната целокупност на Армения и уговорката за справяне с филантропичните потребности, произлизащи от Нагорни Карабах ", сподели служителят.

Пауър ще бъде първият админ на USAID, който ще отиде в Армения. 

" Съединените щати са надълбоко загрижени от отчетите за филантропичните условия в Нагорни Карабах и приканват за безконтролен достъп за интернационалните филантропични организации и търговски трафик ", сподели служителят.

Ръководството на 120 000 арменци , които назовават ​​Карабах дом, сподели пред Ройтерс в неделя, че не желаят да живеят като част от Азербайджан и че ще заминат за Армения, тъй като се опасяват от гонене и етническо пречистване.

В столицата на Карабах, известна като Степанакерт от Армения и Ханкенди от Азербайджан, тълпи от хора товареха движимости в рейсове и камиони, до момента в който тръгваха за Армения.

Бежанци, стигнали до Армения, споделиха пред Ройтерс, че имат вяра, че историята на тяхната отделила се страна е завършила.

" Никой няма да се връща - това е ", сподели пред Ройтерс Анна Агопян, която стигна до Горис, граничен град в Армения. " Мисля, че тематиката за Карабах завърши вечно. "

Србухи, майка на три деца, която стигна до Армения, проливаше сълзи, до момента в който държеше дребната си щерка.

" Оставих всичко там " , сподели тя.

Арменското държавно управление, което се приготвя за хиляди бежанци, сподели, че към 5 сутринта в понеделник повече от 2900 души от Нагорни Карабах са минали в Армения.

Ръководството на етническите арменци сподели, че то ще остане на мястото си, до момента в който всички тези, които желаят да изоставен това, което назовават ​​Арцах, съумеят да си тръгнат. Междувременно те приканиха жителите да се въздържат от претрупване на пътищата, с цел да разрешат евакуацията на ранените.

" Информираме ви, че всички жители, които желаят да се реалокират от Арцах в Армения, ще имат тази опция ", споделиха от управлението. По-късно в понеделник ще бъде обезпечено гратис гориво за всички, които желаят да изоставен територията.

Арменците от Карабах, територия, интернационално приета като част от Азербайджан, бяха принудени да прекратят огъня предходната седмица след  на доста по-голямата азербайджанска войска.
 Ереван: Над 1000 арменци са евакуирани от Нагорни Карабах
Ереван: Над 1000 арменци са евакуирани от Нагорни Карабах

Регионът е изправен пред филантропична рецесия


Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР